Idén februárban Ruth Calderon képviselőnő első parlamenti beszédében egy érdekes talmudi történetet idézett és magyarázott. A történet arról (is) szól, hogy mi a fontosabb: az állandó tanulás, a szellemiekkel való kizárólagos foglalkozás vagy a körülöttünk levőkkel, feleséggél, családdal való kapcsolat.

A szöveg héber fordítása (arámiról) illetve magyarul az én fordításomban (בבלי כתובות סב ע"ב)

רב רחומי היה מצוי [במשך כל ימות השנה] לפני רבא במחוזא. והיה רגיל לבוא לביתו [אל אשתו, אל ביתם הרחוק מהעיר מחוזא - פעם אחת בשנה] בכל ערב יום הכיפורים. יום אחד [ערב יום־כיפור מסוים, שבו היה אמור להגיע לביתו כבכל שנה] משכו תלמודו [שקע בלימודו, "שכח את עצמו" - ולא בא; ובמשך היום] היתה אשתו מצפה [לו, וממלמלת לעצמה]: 'עכשיו הוא בא! עכשיו הוא בא!'. לא בא [הֵחֵל לילו של יום־הכיפורים והוא לא הגיע, ולכן] חלשה דעתה [נעצבה אשתו מאוד], הורידה דמעה מעֵינה [ובדיוק באותה שעה] היה [הוא, רב רחומי] יושב על הגג [של בית־המדרש במחוזא] - הוּסר [נפתח מעין בור מתחתיו ונפל] ומת".

Rav Rachumi [egész évben] Mechozában a [híres] rabbinál volt [és tanult]. Szokása szerint csak Jom Kipur estéjén ment haza [azaz csak évente egyszer, Jom Kipurkor látogatta meg a feleségét a Mechoza városától távol eső városban levő házukban].  Egy nap [azaz az egy bizonyos Jom Kipurkor amikor haza kellett volna érkeznie]  elmerült a Talmud tanulmányozásában [és nem érkezett meg]. [A nap folyamán] a felesége várta [ás azt mondogatta magának:] Most jött meg! Most jött meg! [Már beköszöntött Jom Kipur és végül is] nem jött meg. Nagyon elszomorodott a felesége, egy könycseppet ejtett ki a szeméből, és pont ugyanabban a pillanatban Rav Rachumi a [Mechozai tanház] tetején ült és egy hatalmas verem nyilt meg alatta és meghalt.

 A beszéd videóját már több mint 230 ezren látták

https://www.youtube.com/watch?v=ktDfdxLcUtk

és egy friss cikk  amelyik ennek a talmudi történetnek azt a jelentését emeli ki, melyszerint a zsidóságban a szexuális önmegtartóztatás nem elfogadott, és azt nem tekintik úgy mint ami elősegíti a szellemi, vallásos fejlődést. Mindez ellentétben a keresztény felfogással, ahol az önmegtartóztatás közelebb visz a tisztasághoz, a bűntől való megtisztuláshoz.

http://www.haaretz.co.il/literature/study/.premium-1.2078937

A bejegyzés trackback címe:

https://ivrit.blog.hu/api/trackback/id/tr945428675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása