Ma a csekk használatával kapcsolatos kifejezésekről írok, és közben néhány ezzel kapcsolatos lehetséges problémát is megemlítek, főleg azért, hogy el lehessen őket kerülni.

A csekk különböző nevei héberül: צ'ק = שיק = המחאה (CSEK = SEK = HAMCHAA)

 צ'ק חוזר = צ'ק ללא כיסוי CSEK LELO KISZUJ = CSEK CHOZER    

Fedezet nélküli csekk amit én kaptam de nincs rá fedezet. Ilyenkor nemcsak a pénzt nem kapom meg, hanem még a bank is felszámol illetéket (tőlem is, aki semmiről sem tehetek). Ezt a problémát legjobb úgy elkerülni, hogy ismeretlenektől a nekünk járó összeget készpénzben kérjük. Lehet pereskedni is vagy a csekket ára alatt eladni egy behajtásra szakosodott cégnek. Ez az ún. נכיון שיקים (NIKAJON SEKIM)

 צ'ק בנקאי CSEK BANKAI   

Bank által kiadott csekk. Nagyobb összegek esetén (például lakásvásárláskor) szokásos módszer. A tartozó fél befizeti az összeget a bank számlájára és a bank állítja ki a csekket, ami, feltehetően, nem fedezet nélküli. Persze ezért is elkérnek valami illetéket.

 "למוטב בלבד" = "לא סחיר" LO SZAHIR = LEMUTAV BILVAD 

Nem-forgatható, nem-átruházható csekk

Egy kis kitérő: A csekk tulajdonképpen a kibocsátó által gyártott pénz, ami (alapértelmezésben) forgatható azaz a csekkel ugyanúgy lehet fizetni mint készpénzzel és így kézről kézre vándorolhat, míg valaki be nem nyújtja a bankban és vagy készpénzt kér érte, vagy a saját számlájára átutaltatja.

Mármost ez a következő, sajnos túl gyakran előforduló, helyzetben lehet problémás:

1. Vettem valami árut, szolgáltatást és több csekkel, részletekben fizettem,

2. Az áru nem érkezett meg, az üzlet bezárt, a tulaj felszívódott stb.

3. A jövo idejű, még be nem váltott csekkeket letiltom a bankban  hogy legalább azokat a részleteket ne kelljen kifizetni.

De mi történik a forgatható csekk esetében? Az eladó, aki persze tudatában volt a pénzügyi nehézségeinek, gyorsan továbbadta az én (jövőbeni) csekkeimet különböző tartozásainak a kiegyenlitésére. Ekkor viszont nekem muszáj kifizetnem a csekkeimet, és nem érvelhetek azzal, hogy nem kaptam meg az árut, hiszen a velem szemben álló félnek ehhez semmi köze. A végeredmény: se pénz se áru.

Ezt megelőzendő érdemes a csekket nem forgathatóvá (nem átruházhatóvá) tenni a következő módon:

1. A csekk tetejére odairjuk, hogy nem forgatható:"למוטב בלבד" vagy "לא סחיר"

2. A fizetendő összeg előtt található "שלמו לפקודת" (SILMU LIFKUDAT) (kb fizessenek a rendelkezésére) kifejezésből áthúzzuk a “ לפקודת” szót, (illetve angolul a “pay to the order of” kifejezésből a “the order of” szavakat).

Ezáltal a csekk nem-átruházható lesz és így vita esetén csak az eladóval állunk szemben

Szokásos még a קרוס" “ (KROSSZ) használata is, azaz a csekken, felül, két kis párhuzamos vonalat húzunk nagyjából keresztbe. Ez azt jelenti, hogy a csekket csak banki számlára lehet betenni és nem lehet készpénzként felvenni. 

A legjobb a bankban eleve olyan csekkeket rendelni amelyek nem forgathatóak és csak számlán beválthatóak, akkor a megfelelő szöveg és a KROSSZ eleve rá van nyomtatva.

A bejegyzés trackback címe:

https://ivrit.blog.hu/api/trackback/id/tr125282605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása